Thursday, March 30, 2017

cara bawa masuk kereta ke langkawi

assalamualaikum dan salam sejahtera..

ramai yang bertanya kami macam mana nak bawa masuk kereta ke Pulau Langkawi ni... ok, harini kita cerita sikit cara macam mana nak bawa kereta sendiri masuk ke Pulau Langkawi. nak bawa masuk kereta naik Feri ke Langkawi ni tak boleh main terjah je. ade beberapa prosedur pengusaha  Feri yang harus kita ikut.

pertamanya anda semua  perlu buat tempahan online dulu. tempahan boleh dibuat di laman web https://www.langkawiroro.com/  ataupun di http://www.langkawiauto.com/.. untuk membuat tepahan anda perlu menyediakan beberapa dokumen. antara dokumen yang diperlukan ialah salinan gran kenderaan, salinan ic pemandu, nama dan no ic penumpang, dan no telefon pemandu. bayaran untuk tempahan itu boleh buat online terus. kadar tambang feri berbeza mengikut cc kenderaan.





jadi bila dah buat tempahan anda semua kenalah stanby di Terminal Feri Kuala Perlis. anda semua kena berada di Jeti 2jam sebelum berlepas. pada musim cuti sekolah / cuti umum anda dinasihatkan berada di Jeti lebih awal lagi sebab keadaan di jeti sangat sesak dengan kenderaan.  di terminal ni ada kemudahan surau, kedai makan, tandas awam dan kaunter tiket,

prosedur untuk chek in Feri ni sangat mudah, anda semua perlu print e-tiket yang dibuat semasa tempahan online tu dan daftar terus kat kuanter yang disediakan di Jeti Kuala Perlis ni.. selepas daftar anda akan diberi satu kad kemudian bolehlah beratur untuk masuk ke dalam feri.




perjalan dari jeti Kuala Perlis ke Pulau Langkawi mengambil masa kira-kira 2jam. sepanjang perjalanan menuju ke Pulau Langkawi anda dapat menihat pemandangan yang amat cantik. jadi jangan lepaskan peluang belegar-legar di berandar luar feri sambil menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan... 😊😊😊 









2 comments:

  1. Saya hendak bertanya kalau membawa kereta sewa macam mana ya..perlu kan apa..

    ReplyDelete
  2. Kalau saya membawa kereta sewa pergi ke langkawi macam mana ya..perlu kan apa..mintak pencerahan..

    ReplyDelete

kedai makan malam di langkawi

Assalamualaikum... hai semua... lame tak bersua... harini rasa nak berkongsi 2 tempat makan yang agak best di Pulau Langkawi pada waktu mal...